Waarom is mijn website niet vindbaar op Google?

Waarom is mijn website niet vindbaar op Google?

Waarom je website niet vindbaar is op Google kan afhangen van verschillende factoren. De kans is groot dat je website en de teksten nog niet goed genoeg geoptimaliseerd zijn voor Google, of er is hele sterke concurrentie op bepaalde zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

Om de reden waarom je website niet vindbaar is in Google simpel uit te kunnen leggen hebben wij een vergelijking bedacht. Veel mensen denken dat wanneer ze een website maken of laten maken, ze daarna direct goed gevonden worden in Google. Echter is dat meestal niet het geval. 

Een klein bedrijf midden in de woestijn

Als je een nieuwe website maakt of laat maken bouw je eigenlijk midden in de woestijn een klein bedrijf. Als je verder niks doet en blijft afwachten, dan zal het niet echt druk worden. Er zijn namelijk nog geen wegen ernaar toe, mensen weten niet dat je daar gevestigd zit en een toevallige voorbijganger is waarschijnlijk niet de meest waardevolle bezoeker.

Je moet er dus nog voor gaan zorgen dat er zo veel mogelijk wegen zijn die bij jouw website uitkomen. Dit kan door middel van SEO, hiermee zet je in op specifieke trefwoorden waarop mensen zoeken in Google zodat jij gevonden wordt op de juiste plekken. Je hebt nu misschien gezocht op “waarom is mijn website niet vindbaar in Google” op Google. Hier hebben wij op ingespeeld door een blog aan dit onderwerp te wijden en wellicht ben je daardoor op onze website terecht gekomen (of via social media).

Daarnaast is het belangrijk dat ook andere websites een weg aanleggen naar jouw website. Op die manier kunnen zij bezoekers doorsturen en daarnaast is het een belangrijke weegfactor voor Google om te bepalen hoe belangrijk en relevant jouw website is (Linkbuilding).

Tot slot heb je nog de techniek van je website, werkt de website goed? Zit deze logisch in elkaar en heeft hij een snelle laadtijd als iemand de website bezoekt? Ook dit zijn factoren die een rol spelen in het goed vindbaar worden in Google.

Wat kun je zelf doen om je website vindbaar te maken op Google?

Nadat je website live komt te staan kan het een paar weken duren tot dat Google je website geïndexeerd heeft. Dit betekent dat de robot van Google je website bezocht en bekeken heeft en op basis daarvan jou een plekje geeft in Google.

Om dit proces te versnellen kun je een site-map indienen bij Google Searchconsole. Dit is een bestandje dat Google helpt om je website op de juiste manier te lezen. Hierin staat namelijk hoe je website is opgebouwd en welke pagina’s je wilt dat Google mee neemt in de ranking. Meer weten over wat een site-map is? Lees dan hier verder.

Maar pas op! Geïndexeerd worden betekent nog niet dat je website goed vindbaar is. Het kan namelijk zo zijn dat je website wel in Google staat, maar dat je pagina’s bij bepaalde zoekopdrachten pas op pagina 20 verschijnen. In dat geval zul je dus moeten werken aan de autoriteit en SEO van je website. Zo scoor je langzaamaan hoger in Google. Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven met daarin concrete tips en handvatten waarmee je jouw website beter vindbaar maakt in Google

Nog een tip als je een WordPress website hebt; check even of het vinkje uitstaat bij ‘zoekmachine zichtbaarheid’. Als dit vinkje aanstaat indexeert Google jouw website niet. Een gemiste kans!
Instellingen > Lezen > Zoekmachine zichtbaarheid

Hopelijk begrijp je nu beter waarom je website (nog) niet vindbaar is op Google.

We kunnen ons voorstellen dat dit allemaal een beetje overweldigend is en dat je hier zelf liever niet te veel tijd aan wilt besteden. Wij kunnen de online marketing voor je uit handen nemen zodat je beter te vinden bent op Google. Zo kun jij je focussen op het echte werk.

Facebook
LinkedIn

Wat je misschien ook interessant vindt

Mobiel met Instagram

Fotografie stage 

Wij zijn altijd op zoek naar creatieve studenten die bij ons stage willen komen lopen op het gebied van fotografie. Als marketingbureau zijn wij dagelijks

Verder lezen