Hoe maak je een goede infographic?

Infographic

Als bedrijf is het soms een uitdaging om alle belangrijke informatie effectief aan je doelgroep over te brengen. Je wilt vermijden dat je een te lang en complex stuk tekst schrijft, omdat dit lezers vaak afschrikt. Een goede oplossing hiervoor is het creëren van een infographic. Met behulp van visuele elementen en minimale tekst kun je je boodschap overbrengen. Op deze manier kan de lezer gemakkelijk veel informatie tot zich nemen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Het maken van een goede infographic kan echter lastig zijn. Daarom hebben wij zeven tips opgesteld om jou te helpen bij het maken van een succesvolle infographic.

Gebruik niet te veel tekst

Bij het ontwerpen van een infographic is het essentieel dat mensen snel kunnen begrijpen waar het over gaat en wat de boodschap of het doel ervan is. Te veel tekst vermijden is daarbij belangrijk, omdat dit de infographic onduidelijk maakt en zijn doel, namelijk het effectief overbrengen van de boodschap, tenietdoet. Richt je daarom alleen op de belangrijkste punten per onderwerp. Benoem de kernaspecten en laat de rest visueel tot uiting komen. Let echter op dat je niet te weinig informatie achterlaat, waardoor de lezer moet puzzelen om de betekenis te begrijpen. Het is dus cruciaal om goed na te denken over welke informatie absoluut noodzakelijk is.

Gebruik veel visuele aspecten

Een effectieve infographic combineert minimale tekst met veel visuele elementen. Maak gebruik van aantrekkelijke (professioneel vervaardigde) foto’s of animaties om de interesse van mensen te wekken en hen nieuwsgierig te maken naar de bijbehorende tekst. Zorg ervoor dat de afbeeldingen relevant zijn voor de boodschap van de infographic. Als de afbeeldingen namelijk niet aansluiten bij de boodschap, kan dit verwarring veroorzaken over het doel van de infographic. Het vermijden van onduidelijkheid is altijd het doel bij het maken van een infographic.

Maak het begrijpelijk voor iedereen

Bij het maken van een infographic is het cruciaal dat elke lezer binnen je doelgroep begrijpt wat de intentie en het doel ervan zijn. Als je bijvoorbeeld een infographic maakt voor middelbare scholieren, moet je een ander taalgebruik hanteren dan wanneer je er een maakt voor professionals in het bedrijfsleven. Naast taalgebruik moet je ook aandacht besteden aan duidelijke lettertypen, lettergroottes, enzovoort. Dit aspect is namelijk uiterst belangrijk, omdat een tekst die moeilijk te lezen is, de interesse van veel mensen zal verliezen en ze niet verder zullen lezen. Leesbaarheid en begrijpelijkheid zijn dus essentiële elementen bij het creëren van een heldere infographic.

Straal autoriteit uit

Binnen de beperkte hoeveelheid tekst is het van cruciaal belang dat alle informatie correct is. Vermijd het overdrijven of mooier maken van het verhaal. Je wilt namelijk voorkomen dat je doelgroep teleurgesteld raakt wanneer bepaalde feiten niet blijken te kloppen. Bovendien is het streven naar autoriteit een belangrijk aspect bij het creëren van een goede infographic. Op die manier zullen lezers sneller vertrouwen hebben in de juistheid van wat ze lezen. Het tonen van autoriteit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van bronvermeldingen.

Bepaal een structuur in je infographic

Bij het maken van een infographic is het van groot belang om een duidelijke en consistente structuur te hanteren. Er zijn verschillende structuren die je kunt toepassen.

Ten eerste is er de lineaire structuur, waarbij je van een startpunt naar een eindpunt werkt. Dit is ideaal voor het weergeven van een productieproces of een stappenplan.

Daarnaast is er de blokstructuur, die perfect is als je verschillende subonderwerpen wilt belichten. Elk blok kan een ander soort informatie bevatten, maar alle blokken hebben een gemeenschappelijk hoofdonderwerp.

Ten slotte is er de willekeurige structuur, die niet in een van de voorgaande structuren valt. Hierbij kan bijvoorbeeld een combinatie van beide structuren worden gebruikt. Deze structuur is bijvoorbeeld geschikt voor het uitleggen van medische vraagstukken.

Het kiezen van de juiste structuur is essentieel om de informatie in je infographic helder en begrijpelijk over te brengen aan je doelgroep.

Gebruik een website zoals Canva of Visme

Het is vrijwel onmogelijk om een hoogwaardige infographic van goede kwaliteit te maken in Word. Gelukkig zijn er specifieke websites beschikbaar die zijn ontworpen om professionele en goed vormgegeven infographics te creëren.

Een van deze websites is Canva. Deze platform biedt een breed scala aan mogelijkheden, inclusief mooie infographic-templates. Er is voor elk wat wils, en zowel een gratis als betaalde versie beschikbaar. Met de betaalde versie kun je profiteren van nog mooiere templates en visuele elementen, maar het is ook goed mogelijk om met de gratis versie een infographic te maken.

Een andere optie is Visme, een iets minder bekende website dan Canva, maar dat zegt niets over de kwaliteit ervan. Visme werkt op vergelijkbare wijze als Canva, met zowel een gratis als betaalde versie. Ook hier kun je prima gebruikmaken van de gratis versie.

Deze websites bieden de tools en functionaliteiten die nodig zijn om hoogwaardige infographics te maken, zonder dat je afhankelijk bent van beperkte mogelijkheden zoals in Word.

Maak duidelijk onderscheidt tussen onderwerpen

Het is van essentieel belang dat lezers geen informatie gaan verwarren die niet bij elkaar hoort. Hierdoor kan de infographic namelijk onduidelijk worden, en zoals eerder vermeld, is dat het laatste wat je wilt bereiken in een goede infographic. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om duidelijke kopjes te gebruiken. Deze markeren het begin van een bepaald deel en geven tevens aan wanneer een ander deel begint. Daarnaast kun je zorgen voor een duidelijke scheiding tussen de verschillende delen door middel van afbeeldingen of andere visuele aspecten. Op die manier kun je de informatie gestructureerd en overzichtelijk presenteren.

Hulp of assistentie nodig?

We hebben je net uitgelegd hoe je een effectieve infographic kunt maken. Als je moeite hebt om deze richtlijnen zelf toe te passen op je infographic, of als je professionele content wilt laten creëren voor je infographic, neem dan gerust contact met ons op. We staan altijd open voor een vrijblijvend gesprek en helpen je graag verder met je behoeften en ideeën.


Facebook
LinkedIn

Wat je misschien ook interessant vindt