Bedrijfsvideo ondertiteling tips voor 2024

Ondertiteling wordt vaak het saaiste gevonden van een bedrijfsvideo. Hier zijn wij het helemaal mee eens, je bent liever bezig met alle gave en creatieve manieren om je unieke verhaal te vertellen. Toch is bedrijfsvideo ondertiteling heel belangrijk, het is de puntjes op de i zetten die meer doen dan je denkt. Het kan zelfs de gehele uitstraling van de video verpesten. Wij gaan er daarom met deze blog voor zorgen dat ondertiteling je juist de extra boost geeft, want het is niet meer wat het vroeger was.

Wat is tegenwoordig bedrijfsvideo ondertiteling?

Bedrijfsvideo ondertiteling is veel meer dan alleen het saaie witte tekstje onderin beeld, die je toch niet leest. Ondertiteling is ervoor bedoeld dat je toch de video kunt volgen zonder geluid.

Vandaag de dag is ondertiteling veel meer dan dat. Social media staat er vol mee, teksten die kort midden in je scherm op-poppen en je aandacht trekken. Het lijkt misschien afleidend of overdreven, maar het werkt echt. Doordat in een video gesproken wordt en de ondertiteling heel snel voorbijkomt lees je het en onthoud je de boodschap van de video veel beter.

We snappen dat je geen opspringende drukke teksten midden in beeld van je bedrijfsvideo wilt hebben. Toch maken veel grote bedrijven gebruik van teksten midden in beeld, maar dan op een professionele manier. Een mooi voorbeeld hiervan is Heineken die, zoals wij het noemen, op de social media manier alles laat op-poppen. Dit is niet afleidend en toch geeft het die extra boost. Klik hier om dit voorbeeld te bekijken.

Wij hopen dat het nu duidelijker is hoe veel meer ondertiteling is tegenwoordig, hieronder staan nog meer voorbeelden van hoe je ondertiteling goed kan inzetten.

Zo zet je bedrijfsvideo ondertiteling versterkend in

Een rustigere manier dan bij Heineken is door het versterkend in te zetten. Je laat een paar woorden in beeld komen die benadrukken wat er gezegd wordt of als extra op de voice-over. Op deze manier kan je iets meer kracht geven, zodat de ondertiteling beter onthouden wordt en het extra duidelijk is. Neem de reclame van Lipton Ice Tea bijvoorbeeld; de voice-over en de ondertiteling versterken elkaar hiermee, want de ondertiteling heeft het over iets en met de tekst wordt het benadrukt, versterkt en verduidelijkt.

De voice-over, de stem achter de video, en de muziek samen zijn bepalend over de sfeer en welke indruk je wilt achterlaten. Dit moet dan ook echt perfect zijn en deze nieuwe manieren van ondertitelen zorgen net voor dat extra stuk, waardoor alles samen komt als een geheel. Alles is perfect samen gevoegd als de video binnenkomt en je aan het denken gezet wordt over het onderwerp en niet over de video zelf.

Kan je bedrijfsvideo ondertitelen met AI?

AI kan steeds en steeds meer en dus ook het ondertitelen van je video. Dit is tegenwoordig standaard ingebouwd in alle edit programma’s en social media apps. Het werkt alleen jammer genoeg nog niet vlekkeloos. Als je een dialect hebt of twee talen spreekt, bijvoorbeeld Nederlands spreekt en Engelse termen gebruikt, dan heeft AI het er maar lastig mee. Toch scheelt AI wel echt veel tijd, want met AI hoef je alleen de ondertiteling nog te controleren en de kleine foutjes aan te passen.

In Adobe Premiere Pro kan je de ondertiteling meteen aanpassen, maar je kan het ook downloaden in txt of CSV file. In deze bestanden staat alles op tijd frame, dit is super handig. Nu kan je de aanpassingen maken in het bestand en als je klaar bent kan je het bestand terug inladen. AI herkend het bestand en zet alles automatisch op de juiste plek.

AI is dus handig om te gebruiken voor het generen van een transcriptie en het synchroniseren van de woorden. Als je de ondertiteling uniek en creatief wilt maken zodat het in je huisstijl past is AI niet handig om te gebruiken, deze opties zijn helaas nog niet mogelijk.

Conclusie

Is de bedrijfsvideo ondertiteling echt enorm veranderd? Nee eigenlijk niet. De nieuwe manieren van het toepassen zijn er altijd al, maar deze zag je veel minder. Tegenwoordig zie je het overal voorbij komen en zoals we hebben gezien is de social media vorm nu ook toegepast bij het voorbeeld van Heineken. Dus om mee te gaan met de tijd en je video dynamisch te houden is creatief zijn met bedrijfsvideo ondertiteling een echte must. Dit maakt het al een stuk leuker om te doen en naar te kijken.

Facebook
LinkedIn

Wat je misschien ook interessant vindt