De social media trends in 2024

Man aan het werken

Social media ontwikkelt zich in een snel tempo. Het is een evoluerend landschap waar constant nieuwe trends en ontwikkelingen komen en gaan. Terwijl we ons nog in 2023 bevinden, kijken we vooruit naar wat we kunnen verwachten op het gebied van social media. Van nieuwe platforms tot nieuwe technologieën, social media vernieuwt zich erg snel en dat zal de aankomende jaren niet anders zijn.

Opkomst van nieuwe social media platforms

Ieder jaar ontstaan er nieuwe social media platforms die een poging doen om de strijd aan te gaan met de grote bedrijven zoals Facebook, Instagram en X (Twitter). De nieuwe platforms richten zich vaak op specifieke functies en bieden een unieke ervaring om gebruikers aan te trekken. Denk daarbij aan audio-gebaseerde platforms en augmented reality (AR) social media. Audio-gebaseerde platforms zijn nog steeds in opmars. Apps zoals Clubhouse hebben de trend gezet door audio content en live gesprekken centraal te zetten. De verwachting is dat er meer platforms met vergelijkbare functies zullen komen, waarbij spraak en discussies in realtime een grote rol zullen spelen. AR-gebaseerde platforms zullen naar verwachting een belangrijk onderdeel worden van social media. Nieuwe platforms zullen AR-filters, effecten en interactieve AR-ervaringen aanbieden om gebruikers te betrekken.

Privacy en gegevensbeveiliging

Met voortdurende zorgen over privacy en gegevensbeveiliging op social media, zullen platforms zich blijven inspannen om gebruikers meer controle te geven over hun persoonlijke informatie. Dit omvat mogelijkheden voor end-to-end-encryptie, verbeterde instellingen voor gegevensdeling en meer transparantie over hoe gegevens worden gebruikt voor gerichte advertenties. TikTok is eerder in het nieuws verschenen omdat het gegevens van gebruikers zou misbruiken, dus privacy en gegevensbeveiliging zullen een belangrijk onderwerp blijven.

AI-gestuurde content

In 2024 zullen social media platforms steeds meer vertrouwen op kunstmatige intelligentie (AI) voor contentmoderatie. Al zal worden ingezet om automatisch ongepaste inhoud te detecteren, zoals haatzaaiende taal, nepnieuws en gewelddadige beelden. Dit zal helpen om de online omgeving veiliger en positiever te maken.

Videocontent en livestreaming

De meest populaire vorm van content op social media zijn video’s. De vraag naar korte video’s zoals op TikTok zal blijven groeien. Bovendien zal livestreaming een belangrijk onderdeel worden van de meeste sociale platforms. Merken en influencers zullen livestreams gebruiken om direct contact te maken met hun publiek en realtime interactie mogelijk te maken. Op de grote en bekende social media platforms zoals TikTok, Instagram en Facebook is livestreamen al mogelijk.

Influencer marketing

Influencer marketing zal groot blijven, maar er is sprake van een verschuiving naar meer authenticiteit en transparantie. Merken zullen samenwerken met micro-influencers die een betrokken en loyaal publiek hebben in plaats van te vertrouwen op mega-influencers met grote volgers aantallen. Dit zal leiden tot meer geloofwaardige aanbevelingen en betere betrokkenheid.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Duurzaamheid en inclusiviteit zijn thema’s die steeds meer centraal staan op sociale media. Gebruikers zullen merken aansporen om milieuvriendelijkere processen te gebruiken en actief bij te dragen aan inclusiviteit. Bedrijven die deze waarden omarmen, zullen waarschijnlijk meer betrokkenheid en loyaliteit van hun volgers zien. 

Social Commerce

E-commerce zal vaker geïntegreerd worden in social media platforms. Verwacht wordt dat meer platforms winkelfuncties zullen aanbieden, waardoor gebruikers producten rechtstreeks vanuit hun feed kunnen kopen. Live shopping-events, waarin influencers producten aanprijzen en verkopen, zullen ook populairder worden.

Virtual Reality

2024 zou het jaar kunnen zijn waarin virtual reality (VR) en de metaverse echt doorbreken op social media. In de game wereld is het gebruik van VR al normaal en de verwachting is dat social media platforms dit ook steeds vaker gaan gebruiken. Platforms zullen VR-ervaringen aanbieden, waardoor gebruikers virtuele werelden kunnen verkennen en interactie kunnen hebben met anderen in digitale ruimtes. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor sociale interactie en entertainment.

Personalisatie en algoritmen

Social media algoritmen zullen zich blijven aanpassen om gebruikersinhoud te personaliseren op basis van de interesses en gedrag van gebruikers. Dit zal leiden tot een meer op maat gemaakte ervaring voor elke gebruiker. Ook zal het vragen oproepen over filterbubbels en de verspreiding van desinformatie. De meeste social media platforms maken al gebruik van algoritmen waardoor gebruikers vooral te zien krijgen wat ze willen zien.

Cross-platform integratie

Om de gebruikerservaring te verbeteren, zullen social media platforms streven naar een betere integratie tussen verschillende platformen. Dit betekent dat gebruikers gemakkelijk content kunnen delen en kunnen communiceren tussen verschillende sociale netwerken. De afgelopen jaren is er al een trend zichtbaar op het gebied van functies die verschillende sociale apps van elkaar overnemen.

Concluderend zullen social media trends in 2024 worden gekenmerkt door nieuwe platformen, geavanceerde technologieën en een grotere nadruk op privacy, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Of je nu een merk, influencer of gewoon een actieve gebruiker bent, het is essentieel om deze trends in de gaten te houden om relevant te blijven in de snel veranderende wereld van sociale media.

Facebook
LinkedIn

Wat je misschien ook interessant vindt

Mobiel met Instagram

Fotografie stage 

Wij zijn altijd op zoek naar creatieve studenten die bij ons stage willen komen lopen op het gebied van fotografie. Als marketingbureau zijn wij dagelijks

Verder lezen