Videoproductie

Instructievideo laten maken

Wij begrijpen instructies vele malen beter als ze visueel aan ons gepresenteerd worden middels een video of animatie. Dit biedt extra gemak en zorgt ervoor dat je product of stappenplan op de juiste manier gebruikt wordt. De uitkomst: tevreden klanten en medewerkers!

Als we praten over instructievideo’s denken mensen vaak aan echte beelden, zoals je deze vaak tegenkomt op YouTube. Echter is dit slechts één van de vele vormen die ingezet kan worden om iets uit te leggen. Zo kun je ook kiezen voor een 2D of zelfs 3D animatie waarbij alle stappen visueel in beeld worden gebracht zonder ruis. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos, van e-learning video’s tot het combineren van echte beelden met animaties. Wat hierin vervolgens de beste keuze is hangt af van een aantal factoren, namelijk de boodschap die je wilt overbrengen, de hoeveelheid video’s, de frequentie van de updates, het aantal talen en tot slot de uitstraling.

Video afspelen
Instructievideo-4

Wat is een instructievideo?

Een instructievideo is een video waarin iets uitgelegd wordt of instructies gegeven worden, met als doel dat de kijker deze handelingen vervolgens zelfstandig kan uitvoeren. Instructievideo’s worden veelal ingezet om uit te leggen hoe iets werkt, hoe iets opgehangen moet worden, etc. Dit om bijvoorbeeld een proces te versimpelen, versnellen of support minder arbeidsintensief te maken. In plaats van iets bij iedere klant of medewerker opnieuw uit te leggen kunnen ze middels een instructievideo direct zelf aan de slag.

Een voorbeeld en de voordelen van een instructievideo

Een instructievideo is een krachtige tool om toe te voegen aan de marketingstrategie van je organisatie. Een instructievideo kan namelijk een besparing opleveren in personeelskosten en tijd. Bijvoorbeeld bij het inwerken van personeel of het uitleggen van veiligheidsinstructies. Door dit vast te leggen in een duidelijke video kan deze oneindig bekeken en ingezet worden. Zo kun je grote groepen mensen in één keer informeren, je uitlegvideo meesturen bij producten of diensten of mensen ter voorbereiding een video toesturen via de mail. En dat zonder dat er personeel voor nodig is! En doordat iedereen dezelfde video te zien krijgt behoud je uniformiteit in je instructies. Op die manier is er nooit meer sprake van verschillende manieren van uitleggen.

Daarnaast kan een goede instructievideo ook de klantenservice voor een deel ontzorgen. Door in een video uit te leggen hoe jouw product, dienst of software werkt neem je al een groot deel van de vragen van jouw doelgroep weg. Hierdoor wordt er minder contact opgenomen met de klantenservice en toch worden alle klanten geholpen!

Video afspelen
instructievideo laten make -2

Hoe gaan we samen met jou een instructievideo maken?

Voor het maken van een instructievideo beginnen wij (nadat de offerte akkoord is) met een brainstorm. Tijdens de brainstorm gaan we samen ontdekken wat belangrijk is om te laten zien en vertellen, en bedenken we tevens hoe we dit gaan aanpakken. Dit werken wij vervolgens uit in een draaiboek en script.

Zodra alle neuzen dezelfde kant op staan kunnen we opnames gepland worden, tezamen met de benodigde mensen en apparatuur. Na de opnames komt het gehele verhaal samen tijdens de montage. Zodra de video af is leveren wij deze aan via Wetransfer, waarna er nog ruimte is voor feedback om vervolgens tot de definitieve oplevering te komen.

Hoeveel tijd kost het om een instructievideo te laten maken?

Hoeveel tijd het kost om een instructievideo te maken is geheel afhankelijk van de complexiteit van de video. Een gemiddelde instructievideo kan binnen enkele weken gerealiseerd worden, van brainstorm tot oplevering.

Echter is dit van verschillende factoren afhankelijk. Zodra het idee staat kan hier een goede inschatting van gegeven worden. Wij zijn ook zeker niet vies van deadlines, en spoedklussen zien wij als een uitdaging!

 

productietijd instructievideo
De voor- en nadelen van een extern marketingbureau

In welk formaat en kwaliteit wordt de instructievideo gemaakt?

Een instructievideo leveren wij standaard op in HD kwaliteit, maar het is ook mogelijk om deze in 4K resolutie te ontvangen. Dit kunnen we vooraf afstemmen.

Als formaat hanteren wij standaard een beeldvullend video formaat zoals gebruikelijk is bij online content. Daarnaast is het ook mogelijk om dit aan te passen aan bioscoopformaat (21:9) om de video een meer cinematic te laten ogen.

Ook kunnen we de video aanpassen naar het formaat die meer gangbaar zijn voor bepaalde social media kanalen. Denk hierbij aan verticale video’s voor Instagram Reels of een TikTok.

Waar gebruik je een instructiefilmpje voor?

Een instructiefilmpje kan gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de kijker zelfstandig aan de slag kan met een product, dienst, werkwijze of stappenplan. Instructievideo’s worden veelal ingezet om uit te leggen hoe iets werkt, hoe iets opgehangen moet worden, etc. Dit om bijvoorbeeld een proces te versimpelen, versnellen of support minder arbeidsintensief te maken. In plaats van iets bij iedere klant of medewerker opnieuw uit te leggen kunnen ze middels een instructievideo direct zelf aan de slag.
gebruik instructievideo

Een instructievideo laten maken, hoe pakken we dat aan?

1. Strategische sessie

Samen bespreken we je wensen en het gewenste doel dat je wil bereiken met de video. Daarnaast brainstormen we kort over ideeën en elementen die belangrijk zijn om aan bod te laten komen.

2. Draaiboek / script

Aan de hand daarvan bepalen we wat de juiste aanpak is en wat voor soort video we het beste kunnen gaan realiseren. Deze worden globaal of gedetailleerd uitgewerkt op papier in de vorm van een draaiboek en script. Dit zorgt er ook voor dat we de verwachtingen en planning goed met elkaar kunnen afstemmen. Zo weten we precies wat er nodig zal zijn om de video te realiseren.

3. Videoproductie

Tijdens de productiefase worden alle beelden geschoten die nodig zijn om het verhaal kloppend te maken. Het draaiboek is hierin leidend om ervoor te zorgen dat het verhaal compleet is. Vervolgens wordt de gehele video gemonteerd tot een pakkend geheel van ongeveer 1,5 minuut. Zodra de eerste versie van de video wordt opgeleverd is er nog ruimte voor feedback om de laatste puntjes op de i te zetten.

4. Distributie

Tot slot kunnen wij ervoor zorgen dat de video in het juiste formaat op de juiste kanalen geplaatst wordt. Middels advertenties zorgen wij ervoor dat de juiste doelgroep op het juiste moment en op de juiste plaats bereikt wordt. Wij lanceren, beheren en optimaliseren de videoadvertentiecampagnes.

Wij werken graag samen

Wij hebben inmiddels verschillende organisaties mogen voorzien van video’s. Zo hebben wij onder andere gewerkt voor Simac, Zebra, De Voltage en Jan de Boer Tuinhuizen. Bij Tocomfy werk je samen met enthousiaste jonge specialisten op het gebied van video. Wij kunnen jouw verhaal omtoveren in een duidelijke en visueel aantrekkelijke video die impact maakt. Onder andere met persoonlijk contact, korte lijntjes en open communicatie zorgen wij samen voor succes.

Simac
Pathe
Voltage-tilburg
ABC Logo

Waarom kies je voor Tocomfy?

Met Tocomfy weet je zeker dat je video een succes wordt. Met ruim 5 jaar ervaring weten wij ieder project op een creatieve en professionele manier aan te pakken. Dit volgens onze eigen vaste werkwijze die we de afgelopen vijf jaar ontwikkeld hebben. We zijn jong, creatief en flexibel waarbij we jouw wensen altijd op de eerste plek zetten. Natuurlijk geven we ook altijd eerlijk advies, ook als het tegen jullie eerste gedachte in gaat.

Door samen te werken met Tocomfy ben je verzekerd van snelheid en kwaliteit.

  • Wij bieden maatwerk. Elke video is anders, net zoals ieder bedrijf anders is.
  • Wij verbeelden jouw identiteit
  • Wij verzorgen alles van idee tot oplevering
  • Wij geloven in een mix van voorbereiding en spontaniteit, een oprechte boodschap.
  • Wij creëren haarscherp beeld, met Netflix approved camera’s

 

Ieder project zien wij als een samenwerking. Wij nemen de lead, hebben de benodigde kennis en ervaring, maar het is jouw video en jouw boodschap. Samen gaan we ontdekken hoe dit het beste verwoord en in beeld gebracht kan worden.

Instructie video

Veelgestelde vragen over instructievideo

Dat kan zeker! Terwijl veel van onze klanten vertrouwen op onze video-expertise om met een creatief concept te komen, is het ook mogelijk om ons als uitvoeringspartner in te zetten. Samen brengen we in kaart wat er nodig is om jullie creatieve visie tot leven te brengen!

Wij kunnen vrijwel alles uit handen nemen, echter vraagt het vanuit jullie kant ook wat tijd om samen tot een goed idee te komen en de wensen af te stemmen. Daarna kunnen wij alles regelen maar jullie kunnen er ook voor kiezen om betrokken te blijven door zelf ook bij draaidagen aanwezig te zijn en bijvoorbeeld collega’s te regelen als model of een (eigen bedrijfs) locatie te regelen voor de opnames. Dit kan ook verschil maken in de hoogte van de investering. Daarnaast is het bij een instructievideo van belang dat jullie ons van alle benodigde producten, software, kennis, etc. voorzien zodat wij dit in beeld kunnen brengen.