De kracht van video. 10 feiten waarom het werkt

De kracht van video

Dat we video interessant vinden begon al in de jaren 60 met een zwart-wit tv en de bioscoop. Fast forward naar de 21e eeuw en we kijken nog steeds tv en we bezoeken nog steeds graag de bioscoop. Hmm… dat zegt toch wel iets. Dat is de kracht van video.

Maar toch is er ook een hoop veranderd! Er zijn veel meer kanalen bijgekomen en de techniek en kwaliteit zijn natuurlijk enorm verbeterd. Daarnaast zien we een verschuiving naar andere platformen waarop we video kijken. De televisiezenders maken langzaam plaats voor online kanalen als Netflix, YouTube en Videoland. Daarnaast worden er tegenwoordig ook veel bedrijfsvideo’s gemaakt om extra naamsbekendheid te creëren.

Van nature interessant

Dat mensen zich zo aangetrokken voelen tot video is niet gek, het is dan ook de vorm van content die het meest dichtbij de realiteit komt. We kunnen onszelf erin verplaatsen en de emotie komt op ons over zonder dat wij onszelf ervoor moeten inspannen. Het is van nature prettig om naar te kijken.

Tijdens het tijdperk van de jagers en verzamelaars waren (vooral mannen) ook erg gefixeerd op beweging om zowel hun prooi als gevaar te kunnen herkennen. We zijn daardoor ook snel afgeleid door beweging. Zo betrap ik mijzelf er regelmatig op dat ik afgeleid raak als er in een restaurant een tv hangt. Op de een of andere manier moet ik daar gewoon naar kijken haha.

Dat werkt ook zo op je mobiel als je scrolt door je tijdlijn op Instagram. Een video krijgt automatisch meer aandacht dan een stilstaand beeld. Let er maar eens op als je weer aan het scrollen bent en wellicht betrap je jezelf erop.

10 feiten over video

 1. Volgens Cisco is video straks verantwoordelijk voor maar liefst 80% van het wereldwijde internettraffic.
 2. 78% van de mensen kijkt elke week online video. 55% van de mensen kijkt zelfs dagelijks online video. [Hubspot]
 3. Een minuut aan video is volgens een onderzoek van Forrester Research evenveel waard als 1,8 miljoen woorden. [Forrester Research]
 4. 59% van de ondervraagde directieleden geeft aan liever een video te kijken dan een tekst te lezen. [Wordstream]
 5. Kijkers van een video slaan gemiddeld 95% van de boodschap op in verhouding met 10% van de lezers van een tekst. [Wirebuzz]
 6. Het toevoegen van een video aan een landingspagina kan je conversiepercentage met zo’n 80% verhogen. [Unbounce]
 7. Video brengt emotie beter over dan een stuk tekst of een afbeelding.
 8. Video is zeer geschikt voor advertentiecampagnes op social media platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Steeds vaker bieden video advertenties betere resultaten ten opzichte van foto’s. [WALLLL]
 9. 90% van de consumenten vindt video’s nuttig bij het maken van online aankoopbeslissingen. [Frankwatching]
 10. Meer dan 75% van de personen die online video’s kijkt, doet dit via een telefoon of tablet. [Frankwatching]

Dat is dus de kracht van video. Overtuigd? Ga zelf aan de slag met onderstaande tip.

Krachtige online video maken

Op het moment dat je aan de slag gaat met online video kun je onderstaande punten gebruiken voor de opbouw van je video. Voornamelijk bij video’s die ingezet gaan worden als advertenties zijn onderstaande punten belangrijk. Bij bijvoorbeeld een bedrijfsvideo of sfeerimpressie kun je de video ook op andere manieren opbouwen.

 1. Attract: trek binnen 5 seconden meteen de aandacht van je doelgroep “hee, dit wil ik afkijken!”
 2. Brand: breng je merk op een natuurlijke manier naar voren (niet overdrijven dus)
 3. Connect: zorg voor een emotionele band met je kijkers (ken je doelgroep en speel in op emotie)
 4. Direct: maak gebruik van duidelijke call-to-actions (maak duidelijk wat ze nu moeten doen)

“We need to stop interrupting what people are interested in and be what people are interested in.” Graig Davis (Chief Content Officerbij J. Walter Thompson)

Oftewel, zorg ervoor dat je content maakt die aansluit op wat je doelgroep interessant vindt en graag kijkt. Op die manier is het niet vervelend en krijgt het niet direct de stempel “reclame”. Zo unlock jij de kracht van video.

Succes!

Facebook
LinkedIn

Wat je misschien ook interessant vindt